вторник, 11 февраля 2020 г.

11 лютого- День дівчат в науці

Ольга Броварець – докторка фізико-математичних наук в Україні, провідна наукова співробітниця відділу молекулярної та квантової біофізики Інституту молекулярної біології і генетики НАН України (ІМБіГ НАНУ), а також старша наукова співробітниця кафедри молекулярної біотехнології та біоінформатики Інституту високих технологій Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка.




Науковиця родом із Ніжина. Разом зі своїм науковим керівником ‒ членом-кореспондентом НАН України, професором Дмитром Миколайовичем Говоруном ‒ пані Ольга досягла небачених результатів у своїй галузі. Під його керівництвом вона досліджувала зміни в будові ДНК, які зумовлюють у ній помилки – мутації. Пані Ользі та її керівнику вдалося створити внутрішньо несуперечливу та логічно замкнуту теорію спонтанного точкового мутагенезу.
Нестабільність генома – це не випадкові помилки програмування, як уважали раніше, а запрограмовані природою помилки, які реалізуються випадково.
Ця наукова знахідка дозволяє не лише краще зрозуміти молекулярну еволюцію живого, а й відкриває нові перспективи у фармації для створення новітніх антиракових препаратів.



Ольга Іщук із Запоріжжя – кандидатка наук із психології. Засновниця власних та учасниця всеукраїнських і міжнародних проектів.
У центрі уваги науковиці, яка працює в Запорізькому національному університеті, – допомога ветеранам антитерористичної операції, внутрішньо переміщеним особам  та іншим постраждалим унаслідок подій на сході країни.
Ольга Іщук була супервізоркою у «Якісному дослідженні психічного здоров’я і психосоціальних проблем вимушених переселенців, ветеранів та їхніх родин у Східній Україні», яке ініціювали Університет Джонса Хопкінса, Школа охорони громадського здоров’я Блумберга та Агентство США з міжнародного розвитку, Києво-Могилянська академія та Запорізький національний університет. Ця ініціатива спрямована на розширення можливостей допомоги українцям із психічними проблемами внаслідок травматичних подій.
Ще один проект Ольги Іщук – створення Центру психологічного здоров’я та психосоціального супроводу Запорізького національного університету.


Галина Клим Львів’янка,  захистила докторську дисертацію на тему «Механізми наноструктурування внутрішнього вільного простору в скло-керамічних матеріалах електронної техніки».
Науковиця досліджує сенсорні елементи на основі халькогенідних стекол та оксидної кераміки. Їх застосовують у багатьох сферах людської діяльності, зокрема у харчовій та легкій промисловості, сільському господарстві, нафтовій та газовій галузі, медицині, метеорології.
 Створення наносенсорів має надзвичайне значення у сучасній науці. Наприклад, наносенсори усередині астронавтів можуть попередити про надмірний рівень космічної радіації.


Комментариев нет:

Отправить комментарий